steun ons

Damwand

GEBRUIK TROPISCH HARDHOUT

Bijvoorbeeld de zware hardhoutsoort Azobé uit Kameroen wordt voornamelijk gebruikt voor damwanden (!), kades voor pleziervaartuigen en schepen, beschoeiingen langs het water in uw tuin en in gemeenteparken (!), antiparkeerpaaltjes (!), paardenbox- en draglineschotten (!) en zo kunnen we nog even doorgaan. Andere houtsoorten uit bossen, wél voorzien van het FSC-keurmerk, kunnen net zo makkelijk voor deze doeleinden worden ingezet.

Het lijkt alsof Nederland helemaal niet in de gaten heeft wat ze aanricht. Loop een dag in de haven van Rotterdam rond en kijk naar de hoeveelheid boomstammen die van grote schepen worden getakeld. Neem een kijkje in de Amsterdamse Houthavens en vraag aan de havenarbeiders hoeveel hardhout zonder keurmerk wordt verhandeld.

Kijk goed naar de stapels boomstammen en bedenk dat dit nog maar kort geleden gezonde bomen waren, met wortels die de grond bij elkaar hielden. Met takken en bladeren waar vele diersoorten en insecten leefden. Met bladeren die schaduw gaven aan alle lagere gewassen en diersoorten als bosolifanten, orang-utans, jaguars, miereneters, etc.