steun ons


DUURZAAM LEEFKLIMAAT

Twee eeuwen terug, vóór de opkomst van de industriële revolutie, was een heel groot deel van de aarde bedekt met bossen. Wat zou daarvan nog over zijn? Met de snelheid waarmee men kapt is dat moeilijk te meten. Daarom meet men tegenwoordig in wat er per dag en per uur wordt gekapt op basis van realistische schattingen. Sinds er actief gemeten wordt, blijkt al meer dan 90% te zijn gekapt. Ondanks alle waarschuwingsfilmpjes over klimaatverandering en het voornemen van de VN om in 2015 een ‘duurzaam leefklimaat’ te hebben bereikt.

Nederland is nog steeds grootverbruiker van hout uit tropische regenwouden en oerbossen. Zo’n klein landje met nog geen 17 miljoen inwoners gebruikt net zo veel tropisch hardhout als een groot land met veel meer inwoners! Daarvan wordt veel gebruikt voor damwanden, beschoeiingen, etc. Meer dan in andere landen, omdat Nederland dat duurzame hout gebruikt in haar strijd tegen het water.

Op basis van een specifieke boomsoort, de bloeiende Azobé uit Kameroen, kunnen we met concrete cijfers aangeven wat het effect is van de (illegale) houtkap. Deze boom wordt in het Afrikaanse tropisch regenwoud met de snelheid van 38 voetbalvelden per uur gekapt! Heb je wel eens 38 voetbalvelden bij elkaar gezien? In Nederland heeft de gemiddelde voetbalvereniging er twee of drie… De Amsterdamse ArenA één…

Download een overzicht in pdf met informatie over alternatieve FSC-hardhoutsoorten.

Koopadvies voor hout- en houtproducten.