steun ons

Foto tijger

OORZAAK EN GEVOLG

Met de snelheid waarmee de ongerepte tropische regenwouden en andere oerbossen nu verdwijnen, durven wij te voorspellen dat al in het jaar 2020 deze allemaal verdwenen zijn. In plaats daarvan zullen er productiebossen zijn met een veel minder diverse flora en fauna dan nu. In veel eeuwen opgebouwde ecosystemen met een rijke biodiversiteit verdwijnt. Alleen al van bijvoorbeeld de Sumatraanse tijger, zijn door het verdwijnen van de regenwouden nu nog maar 400 à 500 in leven.

De verdwijning van de regenwouden en andere oerbossen zorgt jaarlijks wereldwijd voor 20% van de CO2 uitstoot, met de opwarming van de aarde, het smelten van gletsjers en de Noordpool, en het verdwijnen van dier- en plantensoorten tot gevolg. Wetenschappers hebben berekend dat in 2040 het CO2-niveau in de dampkring van de aarde zodanig hoog zal zijn, dat niet alleen de ijskappen van de Noordpool maar ook die van Groenland en West-Antarctica zullen wegsmelten. Het zeeniveau zal hierdoor enorm stijgen, met alle schadelijke gevolgen van dien.

De verwachting is dat tegen het jaar 2020 de meest tropische regenwouden en andere oerbossen verdwenen zijn. Dat is niet veel meer dan 10 jaar! Niet alleen onze kinderen maar ook wijzelf zullen dat nog meemaken. Reden temeer om nú in actie te komen om de weinige regenwouden en oerbossen te handhaven!

Te veel Nederlandse houthandels voeren nog massaal tropisch hardhout in, dat wil zeggen dubieus hout uit ongecontroleerde bronnen. Slechts enkele gerenommeerde houthandels maken werk van natuurbehoud door bij de kap rekening te houden met het voortbestaan van regenwoud en oerbossen. De kap vindt plaats volgens FSC-normen en criteria, waarvoor deze bedrijven extra investeringen en inspanningen moeten verrichten. Als consument kunnen wij deze eerlijke en rechtvaardige handel aanmoedigen door alleen nog maar hout, houtproducten en papier met het keurmerk FSC aan te schaffen.